Julens vänner

Kombinationen stress och jul ger 95 miljoner träffar enligt Google. Orden frid och jul ger 412 000 träffar. I nyhetsdatabasen Retriever ger julstress 193 träffar och julfrid 78 träffar i tryckta tidningar under 2014. Det är visserligen en typ av fakta, men vad tycker folk? Är julen mest stress och konsumtionshysteri, eller finns det lite fridfull jullycka bakom de upprörda sökträffarna? Och hur får man reda på hur det egentligen är? Man ber Sifo om hjälp.

Julens vänner är fylld med ovärderliga fakta och tips både för de som gillar julen (82 procent), och för de som dissar den (17 procent). Siffermaterialet bygger på en Sifo-undersökning, men boken inne-håller dessutom julberättelser och massor av jultips för dig som är julfirare, julgillare, julstylare, julmakthavare, julförberedare, julgransskakare, julnomad eller rentav juldissare.

Du får också steg-för-steg råd som gör nytta för både julälskare och julhatare. Vill du till exempel få alla på din gata att dansa långdans på julafton finns en ingående beskrivning i boken.
Konsumtionshysteri och stress till trots gillar de flesta julen, och för att få julstämning behövs egentligen bara tre saker: en doft, en smak och ett ljud. Den som vill få allt i ett värmer glögg över en sprakande brasa, och låter sig sedan väl smaka av den kryddiga drycken.

Andra om boken

Jörgen Hammenskog lektör på BTJ skriver bland annat så här om Julen vänner i BTJ-häftet nr 2, 2016:

” Julen är den kanske viktigaste familjehögtiden i Sverige. Men vad vet vi egentligen om julen? Den som alltid undrat men inte fått svar, kan ta sig en titt i Maria Stenbergs grafiskt inbjudande bok Julens vänner.”

” Statistik presenteras på ett trivsamt och grafiskt illustrativt tilltalande sätt. Layouten är skapad för att man skall kunna dyka ner litet överallt. Pepparkaksbrunt och julgransgrönt är bokens grafiska profil. Texterna är personliga och lättsamma.”

Cecilia af Jochnick skriver bland annat så här VF Näringslivs decembernummer 2015:

”När jag läser Julens vänner vacklar jag mellan att känna mig som en sann julvän och helt alienerad. Frågan är om det spelar någon roll…vad som spelar roll är att Maria Stenberg låtit göra en enkät om julfirande i Sverige och sedan hur vi gör nuförtiden i sin bok. Dessutom skriver hon om sin egen julfanatism – en sann julvän dricker tydligen glögg till midsommar. Det är informativt, humoristiskt och välskrivet.”

Visa mer

Pris

75 kronor (+ 39 kronor frakt)


Beställning av denna bok görs via mail, du kan kontakta mig här.