Beprövad knäckinstruktion

En härligt hårdseg knäck är gott. Vill du ägna dig åt lite tålamodsprövande pilljobb och riskera att bränna dig under tiden ska självklart göra den själv. Annars kan du be en julvän.

2 dl socker
2 dl grädde
2 dl sirap
½ dl skållad, skalad och hackad mandel
Knäckformar 70 – 90 stycken (beror på hur många som välter och hur mycket du sölar)

Blanda socker, grädde och sirap i en stekpanna med höga kanter eller i en stekgryta (jag brukar ta stekgrytan för det bubblar upp ordentligt när man kokar upp blandningen). Låt det koka upp på sexan och sänk sedan till tvåan. Låt det puttra på och rör någon gång ibland. Det trixiga är att veta när det är klart. Man vill ju så klart ha hårdseg knäck. Medan du funderar över när knäcken ska vara klar kokar du upp någon deciliter vatten och häller i mandeln. Låt det koka en till två minuter. Spola i kallt vatten och tryck sedan mandeln ur skalet. Hacka mandeln i matberedare. Har du inte fått någon matberedare av din mamma eller någon annan snäll person får du hacka med för hand med kniv. MEN. Då rekommenderar jag att du gör det allra först för det tar en stund. Ställ också ut knäckformarna på en bricka eller plåt.

När du gjort det kan knäcken var klar. Testa genom att droppa lite smet på en isbit eller liten tallrik du haft i frysen. Blir knäcken hård (inte bara lite seg utan ganska hårdseg) är knäcken klar. Då är det dags att ha i mandeln och sedan är det bara att ta ett par teskedar och fylla varje knäckform för sig.. Det är tråkigt, tar tid och är pilligt. Knäckformar som får en droppe på sig brukar välta. Väldigt irriterande. Varm knäck är VARM. Akta din söta små händer. Skulle du ändå bränna dig så spring omedelbart till diskbänken och spola kallt vatten där du bränt dig och dra av knäcken (ja den fastnar på skinnet…). Spola minst 5 minuter.