Rimtips i sex steg

Julförberedelser innebär inte bara att klappar ska köpas, packas och lackas. När det är gjort tycker 15 procent (ungefär en miljon personer) i svenskafolketpanelen att det ska rimmas också. Är du lite rimrostig kommer här är en snabb grundkurs för att du ska komma igång. De 85 procent som inte vill rimma, rekommenderas varmt att ägna tiden åt någon poet som till exempel Gustaf Fröding eller Eeva Kiilpi. Eller varför inte nobelpristagaren Tomas Tranströmer.

  1. Vad innehåller paketet? Går det att rimma på koaxialkabel? Det kanske är vad du kan göra med kabeln som ger dig strofernas utgångar och själva grejen svårrimmad. TIPS! Synonymer.se är ovärderligt hjälpmedel för nödrimmare.
  2. Undvik långa och krångliga meningar. Om du vill att din julfirarpublik ska kunna lista ut vad det är i paketet förstås. Vill du vara riktigt säker på att din text är lättläst eller svårläst kan du gå in på lix.se. Där får du snabbt reda på läsbarheten. Allt över 50 är krångligt.
  3. Sätt punkt någon gång. Det är många klappar som ska delas ut. Det är som med tal på ett bröllop. De korta är bäst.
  4. Korrekturläs. Glöggkladdiga lappar som du inte ens själv kan läsa ger inga ovationer i julpubliken.
  5. När klapparna ska delas ut gäller det att fånga skaran runt granen. Hur ska du få alla att höra ditt geniala rim? Megafon är väl att ta i, men dina lungors fulla kraft och någon sorts överenskommelse bland firarna om lite tystnad kan vara bra. Det betyder inte att du har rätt att tråka ut folk med långa och obegripliga rim bara för att scenen är din. Tänk: kort, kul och kärnfullt.